Despre noi

Tradiţionala Gală de decernare a premiilor „10 jurnalişti ai anului” este organizată, an de an, de Clubul de presă din Chişinău – Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Comitetul pentru Libertatea Presei (CLP). În fiecare an, senatul CJI stabileşte procedura de selectare a câştigătorilor. De-a lungul anilor, CJI a testat mai multe modalităţi de desemnare a celor zece jurnalişti ai anului: sondaje, nominalizări venite din partea redacţiilor, nominalizări ale societăţii civile sau ale senatului CJI, concursul dosarelor, etc. Regulamentul pentru fiecare an de concurs este făcut public în luna septembrie, iar câştigătorii sunt anunţaţi în decembrie, la Gala Presei.

Propuneri

În fiecare zi, echipa CJI depune eforturi pentru ca situația mass-media din țara noastră să se schimbe în bine. Prin munca noastră vrem să educăm şi să responsabilizăm politicienii şi autorităţile faţă de presă, ca să avem acces nestingherit la informaţii de interes public, respectiv să ne facem profesionist munca. În acelaşi timp, încercăm să responsabilizăm presa față de societate, ca să avem jurnalism onest și de calitate. Însă, știm că întotdeauna este loc de mai bine.

De aceea, dacă aveţi o idee despre care credeţi că merită să fie auzită și de noi, vă încurajăm să ne contactaţi. La fel, vă îndemnăm să urmăriți atent activitatea CJI și, atunci când considerați că aceasta necesită anumite îmbunătățiri, să ne spuneți și nouă ce și cum ar fi cazul să facem. Apreciem faptul că nu sunteți indiferenți față de munca noastră și că vă doriţi să contribuiţi la dezvoltarea unei prese independente şi integre.

Voluntariat

Dacă nu puteţi contribui financiar la susţinerea CJI, tot ne puteţi ajuta! Pentru toți cei care sunt gata să se implice întru realizarea dezideratului de presă liberă și corectă în Republica Moldova, există opţiunea voluntariatului!

Avem o experienţă bogată de lucru cu voluntarii chiar de la fondarea Centrului. Peste 100 de voluntari din Republica Moldova şi de peste hotare au trecut pe la noi de la fondarea CJI în calitate de organizaţie de media.

Venind la CJI în calitate de voluntar, aveţi șansa de a lucra cot la cot cu angajaţii Centrului , de a vă familiariza cu standardele de calitate occidentale şi, nu în cele din urmă, de a cunoaşte o mulţime de personalităţi din mediul jurnalistic autohton. Sunt bineveniţi atât studenţii de la facultăţile de jurnalism, cât şi cei de la alte facultăţi sau, de ce nu?, care au absolvit deja facultatea!

Dacă, totuşi, programul de studii sau de lucru nu vă permite să faceţi voluntariat, însă aveţi o idee sau o propunere despre care credeţi că ar trebui să ştim şi noi, suntem gata să o ascultăm. Cei care doresc să ne împărtăşească ideile sau propunerile lor, o pot face aici.

Donații

Exemplul celor mai dezvoltate democrații din lume ne demonstrează că o societate cu adevărat democratică este societatea informată de o presă liberă.

Din 1994 încoace, prin activitatea sa, CJI a contribuit considerabil la îmbunătățirea calității presei din Republica Moldova, dar încă mai avem mult de lucru pentru ca mass-media de la noi să fie libere – nu doar parțial libere, după cum arată în prezent rapoartele elaborate de organizaţia Freedom House.

Tradiţional, suntem susţinuţi, prin intermediul diferitelor proiecte, de un număr de organizații internaționale. Însă, deoarece tindem să avem o societate din ce în ce mai deschisă, ne-am gândit să oferim tuturor persoanelor ,cărora nu le este indiferentă calitatea mass-media de la noi, posibilitatea de a contribui la modul direct, prin donaţii, la susținerea activității CJI.

Astfel, activitatea Centrului devine şi mai eficientă, iar cei care donează pot controla direct modul în care sunt cheltuiţi banii lor, accesând rapoartele de activitate ale CJI şi cele de audit. Momentan, donaţiile pot fi făcute pe contul bancar al CJI.

Rechizite bancare:
Cod fiscal: 1009620000479
Cod TVA —
Cont IBAN : MD36VI225100000103796MDL
BCA Victoriabank fil.3 Chisinau
cod bancar VICBMD2X416

Alternativ, doritorii de a contribui ne pot contacta telefonic sau prin e-mail pentru mai multe detalii. În viitor, ne propunem să dezvoltăm opţiunea de a dona printr-un sistem de tip crowdfunding, despre care vă vom anunţa atunci când acesta va fi funcțional.

Pe lângă aceasta, CJI se regăsește în lista organizațiilor de utilitate publică și fiecare contribuabil persoană fizică poate redirecționa 2% din impozitul pe venit către CJI, utilizând Codul Fiscal (IDNO): 1009620000479. Mai multe detalii privind procedura prin care puteți aloca 2% din impozitul Dvs. pe venit vedeți aici.

O presă liberă și corectă este imperativă pentru o societate democratică și chiar pentru o viață mai bună a oamenilor. Ajutându-ne pe noi, contribuiți și la democratizarea Republicii Moldova. Vă mulțumim anticipat şi vă suntem recunoscători pentru sprijinul pe care ni-l acordați.